Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL603

Hoe Nederland Indie leest: de herinneringsliteratuur uit Nederlands-Indie

Hoe Nederland Indie leest: de herinneringsliteratuur uit Nederlands-Indie
Cursuscode: CUL603

Je hoeft niet in Nederlands-Indië geweest te zijn om er een herinnering aan te hebben: door middel van foto’s, films, schilderijen en literatuur vormen we ons een beeld van de Nederlandse koloniale tijd in Indonesië, een culturele herinnering. Maar hoe komt deze culturele herinnering tot stand? En welk perspectief op de geschiedenis geeft ze?

Lisanne Snelders onderzocht deze vragen aan de hand van de literaire cultuur, in het bijzonder aan de hand van Hella Haasse, Tjalie Robinson en Pramoedya Ananta Toer. Alle drie begonnen ze te schrijven rond de onafhankelijkheid van Indonesië, in de jaren direct na 1945. Het terugkijken en reflecteren op de koloniale tijd was een belangrijke inzet van hun werk, maar alle drie deden ze dat vanuit een ander perspectief. Hoe is hun werk gebruikt om herinneringen aan Nederlands-Indië te vormen? Wat zegt dat over de manier waarop verschillende perspectieven op de koloniale tijd toegang hebben gekregen tot een nationale geschiedenis?

In deze lezing vertelt Lisanne over deze drie schrijvers en de politiek van de herinnering.

Zondag 22 maart 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Mw. L. (Lisanne) Snelders
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Bronbeek, Indische zaal (klik hier voor de adresgegevens)
L. (Lisanne) Snelders
L. (Lisanne) Snelders
Lisanne Snelders schreef haar proefschrift 'Hoe Nederland Indie leest' over de herinneringsliteratuur van Nederlands-Indie