Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL604

Maurits Verhuell (1787 - 1860) Een uniek beeld van de Molukken in de 19e eeuw

Maurits Verhuell (1787 - 1860) Een uniek beeld van de Molukken in de 19e eeuw
Cursuscode: CUL604

De Gelderse Marine-officier Maurits Verheull reist van 1816 - 1819 met de Nederlandse vloot door Indië, vooral door de Molukken. Met als doel het Nederlandse gezag in de koloniën te bestendigen.

Verhuell en zijn mede-officieren worden door menig inlands vorst gastvrij ontvangen. Hij bezoekt oude tempels en moskeeën, beklimt vulkanen en gaat op krokodillenjacht.

Via zijn memoires (1935), zijn tekeningen en aquarellen krijgen we een uniek beeld van de gang van zaken op de Nederlandse vloot. Maar ook van de natuur en van het leven in de 19e eeuwse koloniale wereld. bijv. van het telen van nootmuskaat en van het leven aan de hoven, in de dorpen en op de plantages.

Een historisch hoogtepunt is de opstand van Thomas Matulesia. Diens gevangenname en terechtstelling beschrijft Verheull vanuit Nederlands gezichtspunt, maar wel  op een betrokken, menselijke manier.

Uiteindelijk lijdt Verhuells schip, de Evertsen, schipbreuk,  waardoor zijn verzamelingen en zijn tekeningen verloren gaan. Op een klein schetsboekje na...

 

Zondag 19 april 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Mw. C.E. (Clarien) van Harten
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Bronbeek, Indische zaal (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
C.E. (Clarien) van Harten
C.E. (Clarien) van Harten
Clarien van Harten heeft Nederlands en Kunstgeschiedenis gestudeerd. Ze heeft 20 jaar bij RTV-Arnhem (radio) gewerkt als programma-maker/presentator cultuur.