Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL604

Tabe Java, Tabe Indie

Tabe Java, Tabe Indie
Cursuscode: CUL604

Het verhaal van Ronald Nijboer in Museum Bronbeek gaat over zijn zoektocht naar zijn opa Evert-Jan Nijboer, die als oorlogsvrijwilliger in Indië belandde. Zijn opa meldde zich in 1945 aan, samen met duizenden Nederlandse jongens, om 'onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden'. Evert-Jan, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een overlevingsactie. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen.

Het zwijgen doorbroken

Zeventig jaar later reist kleinzoon en schrijver/onderzoeker Ronald Nijboer zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Na deze lezing weet u het antwoord op de vraag waarom een hele generatie Indiëgangers zweeg. En wat we horen als de stilte is doorbroken met verhalen.

Zondag 14 april 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Dhr. R. (Ronald) Nijboer
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Bronbeek, Indische zaal (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
R. (Ronald) Nijboer
R. (Ronald) Nijboer
Ronald Nijboer (1987) is schrijver en onderzoeker. Eerder publiceerde hij bij De Correspondent en HP/De Tijd. Door zijn achtergrond als socioloog weet hij in zijn debuut Tabé Java, tabé Indië als geen ander het persoonlijke verhaal van zijn opa te verweven met de ondergang van Nederlands-Indië.