Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: ARN015

Muziek in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog

Muziek in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog
Cursuscode: ARN015

Aan het begin van de oorlog was Musis Sacrum nog in verbouwing. De laatste restauratie was zo'n 40 jaar geleden en het pand was ernstig aan vernieuwing toe. Concerten werden gegeven in de Schouwburg, en de Arnhemsche Orkest Vereeniging repeteerde in de Korenbeurs of in de Lutherse kerk. Op 20 mei 1941 werd Musis heropend. De bezetter gebruikte de centraal gelegen muziektempel geregeld voor allerlei bijeenkomsten. Dat was zo succesvol dat de Duitsers overwogen van Arnhem het Bayreuth van het noorden te maken.

Niet alleen Nederlandse musici traden op, ook veel Duitse gezelschappen deden Arnhem aan. Behalve klassiek klonk ook het lichtere repertoire – operette en volksmuziek. Wie bezochten die concerten? En wie dirigeerden er? De drie Arnhemse oorlogsdirigenten Martin Spanjaard, Leo Pappenheim en Jaap Spaanderman hebben alle drie hun eigen dramatische verhaal.

Niet iedereen sloot zich aan bij de Kultuurkamer. Musici die dat niet deden, traden op tijdens de Zwarte Avonden: 'gezellige optredens tussen de schuifdeuren', gedoogd maar toch illegaal.

Na de oorlog waren er talloze herdenkingsconcerten. Precies een jaar na het begin van de Slag om Arnhem, op 17 september 1945, gaf het Concertgebouworkest een herdenkingsconcert. Robert de Roos schreef 'Op het puin'; Felix Kwast componeerde 'Music to the Airbornes' en Hans Broekman – veel later – de 'Arnhemse Elegieën'.

Ingrid D. Jacobs vertelt over de muziek die klonk, de musici die speelden en de Arnhemmers die luisterden gedurende de oorlogsjaren.

Vrijdag 1 november 2019
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 15:00
Prijs: € 12,50
Mw. I.D. (Ingrid) Jacobs
15:00 - 16:30
Locatie: Rozet (klik hier voor de adresgegevens)
I.D. (Ingrid) Jacobs
I.D. (Ingrid) Jacobs