De Stad: teken Arnhem in perspectief

Cursuscode: CRE055

Is het je wel eens opgevallen dat de binnenstad van Arnhem veel 'kromme' straatjes heeft? We noemen bijvoorbeeld de Weverstraat, Wielakkerstraat en het Vissteegje: hele mooie bochtjes! Wil je deze straatjes tekenen dan heb je te maken met een opeenstapeling van verticale lijnen. Een interessant gegeven voor een tekenaar, want wat zie je nog, en wat verdwijnt er achter die bocht?

In deze cursus ligt de nadruk op het grafische effect van je tekening. Wat gaan we doen:

les 1 - We lopen naar Kleine Oort/eind Weverstraat, dan door naar de Wielakkerstraat met het Vissteegje. Daar gaan we foto's maken van de rondingen in de bochtige straatjes. De vertekening van de perspectief, die een sterk verticaal grafisch effect heeft, vastleggen.

Terug in het lokaal leggen we de hand aan de eerste indrukken, d.m.v. houtskool op grote vellen papier. We proberen de nadruk op het grafische element te leggen.

De straatjes die zijn gefotografeerd hebben allen gemeen dat ze een sterke wending , bocht hebben, ze buigen mee de hoek om. Door die buiging, beweging, vertekent het perspectief van de ramen-deuren-kozijnen sterk waardoor die grafische werking duidelijk zichtbaar wordt.

Als voorbeeld en ter inspiratie bekijken we tekeningen (grafische werkstukken en schilderijen) van kunstenaars, die veelal met zwart/wit en een grafische nadruk, hun werk maken.

Les2 en les 3- In deze les werken we met andere foto's, nu wellicht een ander straatje, of vanuit een andere hoek of met een andere lichtval. We combineren houtskool met zwart acryl, weer op het grote papier, met de nadruk op de verticale lijnen die ontstaan. De lijnwerking van breed naar smal.

Materiaalkosten (papier-houtskool acrylverf): €10,-, te betalen aan de docent.

Meer informatie:
  • Deze activiteit is gepland, u kunt zich inschrijven.
  • Vanaf vrijdag 26 januari 2018 van 9:30 uur tot 12:30 uur
  • 3 lessen van 3 uur (klik hier voor de lijst met data en tijden)
  • Prijs: € 102,50
  • Docente: Mw. A.E.M. (Anneke) Dekkers (klik hier voor meer informatie)