Gedonder in Brabant

Cursuscode: CUL055

‘Eenmaal komt de dag
Waarop wij allen wachten
Dan gaan we naar de grens
Om de Belgen af te slachten’

Een populaire deun in het Nederland van rond 1831. (Trouwens, onlangs dook het lied in de Hedwigepolder-discussie weer op in sommige Belgische media, net als de ‘Ollandse Rekenkunde’, een niet geliefde rekenkundige methode van goochelen met cijfers in het eigen voordeel.) De Belgische Revolutie van 1830, die leidde tot de afscheiding van België, liet vooral Noord-Brabant niet onberoerd. Noord-Brabant werd door Den Haag beschouwd ‘als in ’s vijands land’ en dus bezet. Deurne werd een grensplaats met grenswachten. Venlo, Weert, Venray e.a. waren ‘Belgische’ steden. Tot na 1918 had Nederland aanvalsplannen gereed, want de Belgen wilden immers Limburg, en nog veel meer, heroveren…
Aad Engelfriet behandelt naast de algemene politieke en militaire aspecten rondom de Belgische Revolutie en de Tiendaagse Veldtocht ook gebeurtenissen in Noord-Brabant, zoals de verplichte inkwartiering van ‘Hollandsche’ schutterijen en de aanvankelijk massale desertie door mannen uit Noord-Brabant die wel voelden voor aansluiting bij de Belgen.
Hoe keken ‘de Hollanders’ tegen Noord-Brabant aan? Bepaald niet positief: ‘…een sullig-rooms karakter…’,  ‘…geene verhevene gevoelens van vaderlandse liefde en liefde voor den koning’. Ook de kennismaking met lokale gebruiken en met het dialect was verrassend voor de Hollanders.

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Vanaf dinsdag 17 januari 2017 van 19:00 uur tot 20:45 uur
  • 2 lessen van 1 uur en 45 min (klik hier voor de lijst met data en tijden)
  • Prijs: € 36,50
  • Docent: Dhr. A.R.C. (Aad) Engelfriet (klik hier voor meer informatie)
  • Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)