Innovatiereeks: innovatie in de voedselindustrie

Cursuscode: MEN305

Mensen met coeliakie, ofwel glutenintolerantie, kunnen ziek worden wanneer ze brood of andere voedingsproducten eten waar tarwe in verwerkt is. In tarwe zit gluten, een bepaald soort eiwit, die een ontsteking of beschadiging van de dunne darm tot gevolg kunnen hebben. De enige remedie, een dieet waarin de patiƫnt geen gluten eet, is in de praktijk bijna een dagtaak omdat naast brood en andere deegwaren (koekjes, pizza, pasta) tarwe voorkomt in allerlei bewerkte voedingsproducten die we dagelijks nuttigen, zoals soepen, sauzen, zuivel (vla en pudding), ijs, snoep, bier, en nog vele andere. Met behulp van de allernieuwste DNA-technologie genaamd CRISPR-Cas onderzoekt Jan Schaart van de Wageningen University & Research of het mogelijk is om tarwe te maken die de dunne darm niet beschadigt.

Zijn collega Luud Gillissen werkt aan alternatieve granen, zoals haver, die veilig en gezond zijn voor mensen met coeliakie. Hoewel de haver op zichzelf geen onderdelen bevat die patiƫnten met glutenintolerantie kunnen schaden, wordt de haver tijdens het verbouwen vaak vermengd met glutenbevattende producten als tarwe, gerst of rogge. Dit natuurlijke alternatief voor glutenvrije producten wordt door de onderzoekers gepromoot als aanvulling op het doorgaans vezelarme dieet.

Samen zullen de onderzoekers van de Universiteit in Wageningen een klein onderdeel van de veelzijdige onderzoeken naar voeding introduceren, en reflecteren op de betekenis daarvan voor de voedselindustrie. Eten speelt in de literatuur al lange tijd een symbolische rol. Zo lees je in Werther Nieland van Gerard Reve over het eten in verband met angst en al in de verhalen over Koning Arthur zijn de maaltijden bijzondere momenten waarop rangen er even niet meer toe doen.

Deze lezing is de laatste van de reeks over Innovatie, waarin een keur aan hedendaagse ontwikkelingen van belangrijke thema's aan bod komen. Eerder kun je je ook al verdiepen in innovatie bij Serious Gaming, het onderwijs, de economie en mode en technologie.

Meer informatie: