Innovatiereeks: Mode en technologie

Cursuscode: MEN304

Mode en technologie kunnen het al sinds mensenheugenis goed met elkaar vinden. Historisch gezien is innovatie binnen de modewereld nauw verbonden met technologische ontwikkelingen. Het ontwerpen, vervaardigen, en verkopen van kleding is tegenwoordig zelfs vrijwel geheel ondenkbaar zonder de tussenkomst van machines, elektronische apparatuur, en digitale technologie.

Sinds de jaren '80 en '90 heeft het huwelijk tussen de mode- en technologiewereld echter een nieuwe fase bereikt. Ontwerpers, kunstenaars en technici zijn in toenemende mate gaan experimenteren met mengvormen van mode en technologie. Dit heeft geleid tot een nieuwe generatie kleding die de functionaliteit van de technologie verenigt met de sociaalmaatschappelijke rol van mode: de zogenaamde 'techno-mode'. Een jurk die je emoties toont, een jas die luchtvervuiling signaleert, of een shirt dat helpt om je houding te verbeteren; het is inmiddels allemaal mogelijk.

In de lezing gaat Lianne Toussaint, cultuurwetenschapper en promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen, kort in op de historische band tussen mode en technologie, waarna de recente innovaties in de 'techno-mode' centraal zullen staan. Hoe beïnvloedt de toenemende versmelting van kleding en technologie onze fysieke en persoonlijke relatie tot mode? En is dat iets om je vooral op te verheugen, of moeten we ons ook zorgen maken?

Voor meer informatie, lees bijvoorbeeld dit artikel van Anneke Smelik met veel voorbeelden van Nederlandse designers die met wearable technology experimenteren en de invloed ervan op het lichaam(sbeeld) (In English) of Kunstmatig van Nature van Jos de Mul of bekijk de collecties en shows van Iris van Herpen of Pauline van Dongen. Bekijk ook de film 'The Next Black'!

Deze lezing is onderdeel van de Lezingenreeks Innovatie, waarin een keur aan hedendaagse ontwikkelingen van belangrijke thema's aan bod komen. Deze lezing was de vierde in de reeks. Tot slot geeft Jan Schaart op 7 november een lezing waarin hij zijn onderzoek naar de voedselindustrie toelicht.

Over de docent: Lianne Toussaint is cultuurwetenschapper en promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar promotieonderzoek richt zich op de sociaal-culturele implicaties van techno-mode. Door middel van literatuurstudie en interviews met ontwerpers en dragers, onderzoekt ze de lichamelijke, communicatieve, en ethische dimensies van dit nieuwe fenomeen. Bekijk hier haar werk:

http://cultureweekly.tumblr.com/post/160293272586/wearable-surveillance-ii-smart-fashion-and-the
- http://cultureweekly.tumblr.com/post/153520369046/wearable-surveillance-i-gps-trackers-and
- http://cultureweekly.tumblr.com/post/160293272586/wearable-surveillance-ii-smart-fashion-and-the
- http://www.ingentaconnect.com/content/intellect/infs/2016/00000003/00000002/art00007

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Op dinsdag 31 oktober 2017 van 20:00 uur tot 22:00 uur
  • 1 lezing van 2 uur
  • Prijs: € 15,00
  • Docente: Mw. L. (Lianne) Toussaint
  • Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)