Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL314

Museumkring 4: Basquiat in het Schunck te Heerlen

Museumkring 4: Basquiat in het Schunck te Heerlen
Cursuscode: CUL314

Kunsthistoricus Inge van Velzen vertelt in haar lezing over Jean-Michel Basquiat: een Amerikaans neo-expressionistisch (en van oorsprong graffiti) kunstenaar van Haïtiaanse en Porto Ricaanse afkomst. Hij was leidend in de ontwikkelingen van de cross-over cultuur en de 'urban culture' vanaf 1980.

De tentoonstelling in het Schunck museum gaat over het leven en werk van Basquiat en bestaat uit drie delen:

1. 'Basquiat before Basquiat': Deze tentoonstelling is afkomstig van het Museum of Contemporary Art Denver en laat het werk zien van Jean-Michel Basquiat in de periode 1979 en 1980. Hierna raakte hij bekend in de New Yorkse kunstscene waarin onder meer Andy Warhol en Lou Reed vertoefden.

2. Times Square Show 1980: Basquiat brak definitief door na deze tentoonstelling. De show geldt als de bakermat van de cross-over cultuur en de 'urban culture' omdat toen kunst, graffiti, muziek, DJ' ing, mode, performance, poëzie en dans bij elkaar kwamen in een grote culturele toestand.

3. Van Harlem (NY) tot Heerlen (NL): In dit deel gaat het om de Nederlandse receptie van Basquiat en de Times Square Show beweging in Nederland. Er is aandacht voor de invloed op Nederlandse collecties, de schilderkunst en de graffiti-scene. De tentoonstelling toont de tijdgenoten in het Nederland van de jaren 80, hoe zij zijn waargenomen en zich hebben ontwikkeld.

Vrijdag 5 april 2019
2 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 40,00
Mw. I. (Inge) van Velzen
14:00 - 16:00
Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
I. (Inge) van Velzen
I. (Inge) van Velzen
'In de cursussen die ik geef kan ik twee liefhebberijen combineren: mensen helpen hun kennis uit te breiden en kunstgeschiedenis. Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs en ben sinds 1996 afgestudeerd kunsthistoricus. Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de kunstgeschiedenis van Nederland. Welke ontwikkelingen hebben zich hier in het spoor van de rest van Europa voorgedaan? Verder interesseer ik me ook voor de (vroege) middeleeuwen, de 19e eeuw, het interbellum, en verder ook voor fotografie en videokunst. Ik heb de cursisten altijd ervaren als gemotiveerde, geïnteresseerde mensen, die mondig en kritisch deelnemen aan de cursussen. Cursussen geven blijkt voor mij als docent niet alleen kennis overdragen te zijn, maar je leert er steeds zelf ook weer van! Zo zorgen de deelnemers aan de Museumkring, die soms al jaren meegaan op tentoonstellingbezoek, ervoor dat ik me blijf ontwikkelen en niet op de automatische piloot ga draaien.' De Volksuniversiteit is een fantastisch instituut dat in de behoefte van veel mensen voorziet. Ik werk hier al vele jaren en ben steeds weer verrast door het grote en brede aanbod van cursussen. Als docent heb ik een grote inbreng in het aanbod in het algemeen en er is veel ruimte voor mijn specialismen.'