Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: COL007

Generatiecollege 2: Dit is voor me youth - Jeugd en culturele identiteit in hedendaagse Nederlandse hiphop

Generatiecollege 2: Dit is voor me youth - Jeugd en culturele identiteit in hedendaagse Nederlandse hiphop
Cursuscode: COL007

Het 2e van 2 generatiecolleges! Schrijf je voor beide colleges in en ontvang korting!

Hiphop als cultuur en muziekstijl is wereldwijd razend populair. In Nederland is met name de Nederlandstalige variant geliefd: acht van de tien muziekstreams in Nederland zijn tegenwoordig Nederlandse hiphop. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen in tijden van globalisering, ontgrenzing en verengelsing. Het roept de vraag op wat Nederlandse jongeren specifiek aanspreekt in een jeugdcultuur in hun eigen taal – in welke identiteitsbehoefte voorziet hedendaagse Nederlandse hiphop?

Hiphop spreekt een overwegend jong publiek aan, van jongeren met heel verschillende sociale en culturele achtergronden. De verhalen in hiphop gaan vaak over je eigen leven, over je economische positie, je geloof, gender, leeftijd, of je culturele achtergrond. Hiphop gaat ook over je eigen leefomgeving: hoe je het leven in je straat, je buurt en je stad ervaart. Soms gaan verhalen in hiphop gepaard met grofheid of worden ze verteld in straattaal. Waarom is dat eigenlijk? Welke verhalen wisselen jongeren precies uit? En hoe biedt hiphop ook toegang tot de verhalen van jongeren die je anders misschien minder vaak hoort?
In dit college krijg je een inleiding in de wereld van deze jeugdcultuur en in academische hiphopstudie. Daarna analyseren en interpreteren we samen een paar clips en songteksten om te horen wat er in hiphop nu eigenlijk écht gezegd wordt.

 

Dinsdag 7 april 2020
1 les van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Mw. A. (Aafje) de Roest
19:30 - 21:30
Locatie: Rozet (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A. (Aafje) de Roest
A. (Aafje) de Roest
Aafje de Roest promoveert op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop