Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL025

De buitenlandpolitiek van China

De buitenlandpolitiek van China
Cursuscode: CUL025

Tegenwoordig openbaart China zich steeds meer als economische wereldmacht, terwijl Amerika (samen met het Westen) voorlopig nog de grootste militaire macht zal blijven. Gedurende deze machtsverschuiving legt het Westen alle acties van China langs haar westerse meetlat. Zo ontstaat onbegrip van culturele verschillen wat weer kan leiden tot onnodig gevaarlijke situaties. Dr. Wim van Tilborg legt in deze lezing uit hoe wij de buitenlandse politiek van China kunnen begrijpen als we ons verdiepen in het land. En hoe westers begrip kan leiden tot een juiste benadering naar China.

In andermans schoenen

Maar kunnen we achterhalen hoe China denkt, wat hen voor ogen staat en hoe we daar het best mee kunnen omgaan? Hiervoor duiken we met de heer Van Tilborg in de Chinese geschiedenis. Hij vertelt over China’s denkwijze en frustraties waarin hij eveneens alle hedendaagse ontwikkelingen betrekt. Ook komen de hete hangijzers als de eilanden in de Zuid-Chinese Zee aan de orde. Uiteraard laat hij niet ongemoeid: de opbouw van een militaire macht, de hekel aan Japan, Tibet, Korea, alsook de technologische, economische (milieu)politiek van China.

Maandag 11 maart 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 12,50
Dhr. Dr. W.J.M. (Wim) van Tilborg
14:00 - 16:00
Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. W.J.M. (Wim) van Tilborg
Dr. W.J.M. (Wim) van Tilborg
Wim van Tilborg heeft in Amsterdam organische scheikunde gestudeerd met als bijvak wijsbegeerte. Na een carrière in de industrie heeft hij sinds 1994 een eigen adviesbureau op het gebied van energiebesparing en milieukunde. Voor zijn werk bezocht hij in 2007 Peking. Hij was meteen getroffen door de turbulente ontwikkeling van China en besloot een lange reis door China te maken om meer van het land te ervaren. Die reis in 2008 scheepte hem op met de vraag hoe een land, dat door Mao tot de bodem van de afgrond was gebracht, er in kon slagen om binnen 50 jaar de tweede economie van de wereld te worden. Welke krachten werken er in deze maatschappij om dat te bereiken? Om hierop een antwoord te krijgen heeft hij zich verdiept in het Chinese denken, de historische ontwikkeling van het land en de huidige problematiek van China.