Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL015

De Vikingen

De Vikingen
Cursuscode: CUL015

Van de negende tot de elfde eeuw n.Chr. waren de Vikingen in heel noordelijk Europa gevreesde plunderaars. Veel kustplaatsen, maar ook dorpen en steden verder landinwaarts, werden verwoest door de Noormannen of Vikingen uit Scandinavië. Ze kwamen in hun slanke, snelle drakenschepen om zoveel mogelijk kostbaarheden te roven. Later veroverden ze delen van West-Europa.

Maar niet alleen om te plunderen gingen de Noormannen te scheep: zij dreven handel, vormden de lijfwacht van de Byzantijnse keizer, koloniseerden IJsland en ontdekten Amerika. In Amerika is in de vorige eeuw een nederzetting van de Vikingen teruggevonden, die het bewijs vormt dat de Vikingen inderdaad in Amerika geweest zijn. Voor al deze ondernemingen hadden de Vikingen goede schepen nodig. Bijzonder is dat op verschillende plaatsen in Scandinavië schepen uit de Vikingtijd zijn teruggevonden.

Het grootste deel van de Noormannen bleef in Scandinavië. Archeologen hebben de sporen van grote nederzettingen teruggevonden, waar ambachtslieden prachtige kunst maakten en door handelslieden uit de hele wereld handel werd gedreven.

Maandag 10 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 12,50
Mw. D. (Diana) de Wild
14:00 - 16:00
Locatie: Rozet (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
D. (Diana) de Wild
D. (Diana) de Wild
'Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor mij dan ook een logische stap om archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Ik ben in 1994 afgestudeerd als klassiek archeoloog. Sinds 1990 geef ik cursussen en lezingen aan volksuniversiteiten over onderwerpen uit de oudheid en sinds 1991 ben ik gids in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.'