Cursuscode: MEN020

Kierkegaard, de 'vader van het existentialisme'

Cursuscode: MEN020

In de 19e eeuw, de woelige jaren van de filosofie, was zeker de Deense filosoof Søren Aabye Kierkegaard (1813 - 1855) ook een van de onruststokers in de toenmalige wijsbegeerte. Hij stelde dat de diepste waarheid zich slechts bevond in de  subjectiviteit en slechts van hieruit kan worden gerelateerd aan aan de Absolute Waarheid.

Hiermee kwam hij te staan tegenover de "gewone wetenschap" en ook de "gewone filosofie" die de essentie in de objecten/objectief zag. Hiedoor werd Kierkegaard de vader van een nieuwe stroming in de filosofie: het Existentialisme, het buiten (ex) de essentie der dingen te zijn van de diepste waarheid. Dit existentialisme is ook nu nog een van de belangrijkste stromingen in de filosofie.

Zaterdag 21 maart 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. Dr. G.W. Ormel
Inschrijving nog open >