Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEN020

Kierkegaard, de 'vader van het existentialisme'

Kierkegaard, de 'vader van het existentialisme'
Cursuscode: MEN020

In de 19e eeuw, de woelige jaren van de filosofie, was zeker de Deense filosoof Søren Aabye Kierkegaard (1813 - 1855) ook een van de onruststokers in de toenmalige wijsbegeerte. Hij stelde dat de diepste waarheid zich slechts bevond in de  subjectiviteit en slechts van hieruit kan worden gerelateerd aan aan de Absolute Waarheid.

Hiermee kwam hij te staan tegenover de "gewone wetenschap" en ook de "gewone filosofie" die de essentie in de objecten/objectief zag. Hiedoor werd Kierkegaard de vader van een nieuwe stroming in de filosofie: het Existentialisme, het buiten (ex) de essentie der dingen te zijn van de diepste waarheid. Dit existentialisme is ook nu nog een van de belangrijkste stromingen in de filosofie.

Zaterdag 21 maart 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 42,50
Dhr. Dr. G.W. Ormel
10:30 - 12:30
Locatie: Rozet (klik hier voor de adresgegevens)
Dr. G.W. Ormel
Dr. G.W. Ormel
G.W. Ormel, arts van beroep, geeft westerse filosofie aan de Volksuniversiteit. 'Mijn affiniteit met en kennis van de filosofie was een grote steun bij het uitoefenen van mijn medisch beroep; het leidt namelijk tot inzicht en begrijpen. Ik heb goede ervaringen met de Volksuniversiteit in al die jaren dat ik daar docent ben. In alle opzichten positief! Inmiddels geef ik al vanaf midden jaren negentig les aan de Volksuniversiteit in Arnhem en sinds een aantal jaren ook in Doetinchem. Eerder gaf ik al verschillende lezingen en korte cursussen. Ik heb alleen maar positief ingestelde, dus prettige cursisten ontmoet.'