Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEN420

Van Descartes naar Spinoza

Van Descartes naar Spinoza
Cursuscode: MEN420

Baruch Spinoza (1632-1677) wordt algemeen beschouwd als de beroemdste en invloedrijkste filosoof die ons land ooit heeft gekend. In zijn bekendste werk, de Ethica, onderzoekt Spinoza op welke manier de mens vrijheid kan verwerven, een voor die tijd revolutionaire boodschap. Spinoza’s rationalistisch denken rust op vijf pijlers: streven naar zelfbeschikking, ontplooiing van macht, volgen van de intuïtie, samenwerking met anderen en vooral het streven naar vrijheid. In deze oproep ligt zijn blijvende actualiteit.

Voorloper Descartes

Spinoza's filosofie is nog steeds van grote betekenis. Maar om haar echt te begrijpen moeten we eerst terug gaan naar de filosofie van Descartes, waarop Spinoza heeft gereageerd. Descartes wordt beschouwd als de vader van de moderne filosofie. In zijn boek Over de methode beschrijft deze Franse denker de beginselen van een wiskundige methode die wij nu wetenschappelijk noemen: stap voor stap kennis ontleden tot zekere uitspraken en vanuit dat fundament wetenschap opbouwen. Het is een van de eerste pogingen tot modern natuurwetenschappelijk onderzoek en de bron van het beroemde citaat "Je pense, donc je suis" ("Ik denk, dus ik ben.").

Tijdens deze twee lezingen zullen we eerst stilstaan bij Descartes, waardoor wij daarna de rijke filosofie van Spinoza beter kunnen begrijpen.

Zaterdag 16 februari 2019
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Dhr. Dr. G.W. Ormel
10:30 - 12:30
Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Dr. G.W. Ormel
Dr. G.W. Ormel
G.W. Ormel, arts van beroep, geeft westerse filosofie aan de Volksuniversiteit. 'Mijn affiniteit met en kennis van de filosofie was een grote steun bij het uitoefenen van mijn medisch beroep; het leidt namelijk tot inzicht en begrijpen. Ik heb goede ervaringen met de Volksuniversiteit in al die jaren dat ik daar docent ben. In alle opzichten positief! Inmiddels geef ik al vanaf midden jaren negentig les aan de Volksuniversiteit in Arnhem en sinds een aantal jaren ook in Doetinchem. Eerder gaf ik al verschillende lezingen en korte cursussen. Ik heb alleen maar positief ingestelde, dus prettige cursisten ontmoet.'