Cursuscode: MML015

Is de Europese Unie (en de euro) nog houdbaar?

Cursuscode: MML015

Het is duidelijk dat de westerse houding ten aanzien van de Europese unie steeds kritischer is geworden sinds het begin van deze eeuw. Jurist en historicus mr. dr. Matthieu Aalders legt de Europese spanningen op monetair gebied uit, licht het migratie en asielvraagstuk toe en behandelt ook de Brexit. In deze twee lezingen werpt hij eveneens vragen op en daagt hij je uit tot een discussie.

Europese problematiek

Aalders gaat in op het ontstaan en achtergrond van de EU en de Muntunie (verdrag van Maastricht). Vervolgens legt hij de groei van de EU uit in het licht van het verdwijnen van militaire dictaturen, het communisme en de 'val van de muur'. Hij laat je graag nadenken over vragen als: Is een ‘Verenigde Staten van Europa' een reële optie? Het spanningsveld tussen de begrippen supranationaliteit, internationale samenwerking en soevereiniteit is hierbij van grote invloed. En: Speelt het verschil in de politieke en sociale cultuur tussen de 28 EU-landen niet een te grote rol?

LET OP: we hebben voor cursisten van deze cursus een speciale aanbieding: voorafgaand aan de eerste les heb je de mogelijkheid om geheel gratis en vrijblijvend een korte inleiding bij te wonen over de oude Europese landkaartencollectie van het Erfgoedcentrum. Wil je hierbij zijn? We verzamelen om 13.40 uur voor de deur van het Erfgoedcentrum op -1 van Rozet!

Maandag 4 februari 2019
2 lezingen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. Mr. dr. M.H.W. (Matthieu) Aalders
Locatie: Rozet (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
Mr. dr. M.H.W. (Matthieu) Aalders
'Na mijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda tot beroepsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht, heb ik in Tilburg en Nijmegen Nederlands Recht gestudeerd (1969-1974). Vanaf 1977 studeerde ik geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen en promoveerde tot doctor in de letteren in 1997. Sinds 1976 ben ik werkzaam in het tertiair onderwijs, zowel mbo als (post-)hbo. Vanaf 1980 doceerde ik rechtswetenschappen ten behoeve van o.a. accountantsopleidingen (privaatrecht, met accent op handels- en ondernemingsrecht). Vanaf 2001 doceer ik Nederlands aan Duitstaligen die een opleiding willen volgen aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Daarnaast heb ik enige jaren (2004-2008) in Duitsland cursussen Nederlands verzorgd, voor mensen die in Nederland werkzaam wilden zijn. Mijn ervaring met anderstaligen is zeer positief. De plezierige wisselwerking tussen de cursisten en mijzelf is zeer stimulerend en leerzaam. Sinds september 2012 geef ik aan Volksuniversiteit Arnhem met veel plezier Nederlands aan cursisten die een bonte verzameling aan nationaliteiten vertegenwoordigen, met één gemeenschappelijk doel: zich kunnen uitdrukken in het Nederlands! Tot zover het 'beroepsmatige' verhaal. Graag wil ik iets zeggen over één van mijn hobby's: het lange afstandswandelen. In de afgelopen jaren heb ik een groot aantal Europese wandelingen gelopen; o.a. van de Atlantische kust in het westen van Ierland (Galway) tot Slowakije (Bratislava); een afstand van 2500 km.