Cursuscode: COL003

Collegereeks taal, college 3: taal en onze hersenen

Cursuscode: COL003

We gebruiken taal om met elkaar te communiceren. Dat kan gesproken of geschreven taal zijn, maar ook gebarentaal. Taalverwerking vindt plaats in onze hersenen - maar wat gebeurt in onze hersenen als we hond of appel zeggen? En waarom zeggen we niet poedel of dier als we een plaatje van een hond benoemen? Hoogleraar psycho-neurolinguistiek prof. Niels Schiller laat in zijn presentatie zien welke weg de betekenis van een woord neemt voordat we het kunnen uitspreken.

We kunnen aantonen dat de betekenis van woorden in onze hersenen actief is voordat de vorm van een woord (d.w.z. de klanken of de spelling of de gebaren) actief is. Woorden worden zorgvuldig klank voor klank en lettergreep voor lettergreep gepland voor dat ze uitgesproken kunnen worden. Uiteindelijk zal duidelijk worden dat taalverwerking een van de meest complexe cognitieve vaardigheden is die onze hersenen kunnen uitvoeren.

Professor Niels Schiller is hoogleraar psycho-neurolinguistiek aan het Leiden University Centre for Linguistics

Dit college is mede mogelijk gemaakt door de Stichting tot Steun van het Volksuniversiteitswerk

Dinsdag 12 november 2019
1 College van 2 uur aanvangstijd 19:30